A profik már biztosan fejből fújják a sorozatokkal kapcsolatos szakszavak jelentését, de több, mint valószínű, hogy olvasnak minket olyanok is, akiknek az alábbi kifejezések még újak. Nekik szeretnénk most segíteni ezzel az összeállítással. Ha van még olyan, ami kimaradt a listából, írj nekünk és pótoljuk.

Mit jelent a 6x02 vagy 1x01?

6x02 = 6. évad 2. epizód, 1x01 = 1. évad 1. epizód.

BTS (Behind The Scenes)

A színfalak mögött. Általában a DVD-ken vannak ilyen extra képsorok.

Cameo

Az a jelenség, amikor valós hírességek, sportolók, politikusok tűnnek fel a sorozatban rövid időre. Általában nem nevezik meg őket.

Cliffhanger

Függőben maradó cselekmény az adott epizód végén.

Cold Open

Amolyan in medias res (a dolgok közepébe vágás) technika az epizód kezdetén. Még mielőtt lemenne a sorozat főcíme bemutatnak egy igen meghatározó képsort, amivel már az elején megfogják a nézőt.

Crossover

Két fajtája van. Egyik, amikor egy sorozatból egy vagy több karakter egy másik sorozatban tűnik fel. A másik, amikor a valós személyek tűnnek fel a sorozatban (mint például a cameo esetében is).

Dramedy

A dráma és komédia határán egyensúlyozó sorozat. Nehéz dönteni, mindkét műfajba beleillik.

Eyecandy

Nem éppen sorozatos kifejezés, de itt az oldalon használjuk. Eyecandy = valaki vagy valami, ami szép. Nálunk az eyecandy rovatban legfőképpen sorozatokból ismert (szép) nőket, ritkább esetben férfiakat találtok. Szó szerint fordítva a szemnek való cukorka.

Évadok

A sorozatok évadokból állnak, amik Amerikában általában szeptemberben kezdődnek és májusban fejeződnek be. Ünnepekkor van szünet, illetve vannak hetek, amikor nincsenek új epizódok a sorozatból (esetleg ismételnek), hogy kitöltse ezt a 9 hónapos időszakot egy évad. Sokszor ilyenkor jönnek képbe a midseason sorozatok.

Midseason

Évadközti időszak. Vannak olyan sorozatok, amiket külön erre az időszakra szántak a csatornák, amikor általában a többi sorozat szünetel. Általában január-április vagy november-február közé esik.

Minisorozat

Előre meghatározott epizódszámmal rendelkezik, aminek van lezárása. Elvileg nem folytatják miután véget ér, de volt már kivétel.

Network TV

A háztartások minimum 75%-ban fogható csatorna, nagyjából úgy, mint nálunk az RTL Klub, TV2.. Itthon kereskedelmi csatornáknak hívjuk őket. Ahogy itt is, úgy kint is van közszolgálati adó (PBS), de a főbb sorozatok a kertévéken mennek. Network TV-k a következők: CBS, NBC, ABC, PBS, Syfy, Comedy Central, UPN, WB. 2006-ban a UPN és a WB egyesült és lett belőlük a The CW. Köszönhetően a lefedettségnek a nézettséget általában ezek a csatornák nyerik, de mostanában a kábeles adók (F/X, Showtime, HBO, AMC, Starz) is szállítanak erős nézettségi adatokat.

Pilot

A sorozat első epizódja. Ezt forgatják le először, ez alapján döntik el a vezetők, hogy szeretnék-e, ha elkészülne a teljes sorozat, és ha igen, hány részes legyen.

Prime Time

Főműsoridő.

Showrunner

Nem egyszerű állás, igen sok feladattal. Talán úgy tudnánk meghatározni, hogy ő felelős a műsor heti működéséért. Teljesíti a tévék kérését, tárgyal a színészekkel, rendezőkkel, asszisztensekkel.

Sitcom

Szituációs komédia, egy igen kedvelt műfaj a tévében. Ilyen például a How I Met Your Mother vagy a The Big Bang Theory is.

Spin-off

Amikor egy sorozatból készül egy másik, esetleg hasonló sorozat. Mondjuk van egy híres karakter, aki kiszáll a sorozatból és egymaga csinál egy sajátot. Jóbarátok » Joey vagy Grey's Anatomy » Private Practice például.

Scripted series

Egyszerűen szólva nem reality vagy sportműsor.

Sweeps

A legnézettebb időszak a televízióban. Ez a periódus a legfontosabb a csatornáknak.

Upfront

Az amerikai csatornák és tévés személyiségek legfontosabb találkozója, tájékoztatója, amikor a sajtó és a reklámozók előtt bemutatják a következő évad műsorterveit. Májusban tartják, amikor a finálék miatt magas a nézettség és a befektetők boldogok, így talán hajlandóak többet áldozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr392271867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása