A Gangesz partján fekvő Varanasiba évente tízezrek zarándokolnak el - meghalni. Naponta több száz hullát égetnek el nyilvánosan, és állítják: itt senki sem fél a haláltól. A Spektrum TV díjnyertes digitális riporterei, Cseke Eszter és S. Takács András legújabb, indiai filmjükben a halál nyomába erednek. Éhségsztrájkoló „szentek”, 9 éves koruk óta egyedül élő özvegyek, egy magyar származású hippi, aki több mint 30 éve Varanasiba költözött, hogy megtalálja élete értelmét és olyan indiaiak, akik már semmi mást nem akarnak az élettől, mint a halált.

Varanasi nemcsak a halál városa, hanem a mennyek kapuja is. Szent város a hinduk és a buddhisták számára egyaránt. Aki itt hal meg, hitük szerint kiléphet a körforgásából, és elérheti a Nirvánát – feltéve, ha eljött az ideje.
A Gangesz partján éjjel-nappal égnek a máglyák, égetik a halottakat. A kaszt, amibe beleszülettek, még halálukkor, sőt utána is megkülönbözteti az embereket. A szegényeknek gyakran nem telik elég fára, így nem ritka, hogy félig égett embercsonkokat dobnak a Gangeszbe, miközben a gazdagokat mahagónin égetik.

Halál Varanasiban – február 2-án 22.35-kor csak a Spektrum TV műsorán.

Közben a folyó partján a halottégetéstől alig pár száz méterre ezrek fürdenek, mosnak, főznek, azaz élik mindennapjaikat. A Gangesz vize mocskos és fertőzött – éppen százhúszszor annyi kólibaktérium van benne, mint az európai normák szerint elfogadott fürdővízben –, a helyiek mégsem lesznek betegek.

Sok ember utazik ide meghalni szerte Indiából, sőt az egész világból. Az On The Spot stábja azért érkezik a helyszínre, hogy megértse: miért olyan természetes jelenség az itteniek számára a halál, miért fogadják el könnyebben a sorsukat, amit mi, európaiak sem kerülhetünk el – de valamiért mégsem merünk nyíltan beszélni róla. A halál nálunk tragédia, Indiában állítólag harmónia. Az On The Spot legújabb adásából kiderül, hogy miért.

süti beállítások módosítása