Az észak-nyugat-afrikai ország legutóbb az al-Kaida miatt került a hírekbe: a terrorszervezet afrikai szárnya sorra rabolt el európaiakat, hogy váltságdíjat követeljen. Az utolsó pillanatig kérdés volt, hogy a Spektrum Tv digitális riporterei, Cseke Eszter és S. Takács András elutazhat-e Mauritániába, hogy megmutassa az Európából nézve brutális nõhízlalást és a még mindig létezõ rabszolgaságot.

Miért nem lenne esélye megházasodni egy nyugati topmodellnek Mauritániában? Miért kell 3 hónapon át napi 20 liter tevetejet inniuk a fiatal lányoknak? Hogyan törhetnek ki a generációk óta állati sorban tartott rabszolgák, és van-e esélyük egyáltalán?

Mauritániában a nõideál igencsak különbözik az Európában megszokottól, akkor számít valaki szépnek, ha kövér. A sovány vagy normális testalkatú nõk a társadalom perifériájára csúsznak, kinevetik õket, és nem mennek férjhez. Ezért szerves része a mór kultúrának a nõk tradicionális vagy gyógyszerekkel való hízlalása.

Az On The Spot riporterei nõi hízlalótáborokat kerestek fel vidéken, ahol fiatal lányokat kényszerítenek, hogy napi 20 liter zsíros tejjel, rizzsel és szárított hússal addig hízzanak, amíg el nem érik a házassághoz kívánt súlyt.

A mauritániai kormány tagadja a nõhízlalás létezését, akárcsak a rabszolgaság intézményét, ezért is nehéz ellene harcolni.

Mauritánia a modernkori rabszolgaság színhelye. A világosabb bõrû, általában gazdagabb mór családok évszázadok óta tartanak fekete-afrikai rabszolgákat. Õket dolgoztatják a ház körül, õk legeltetik a sivatagban az állatokat, õk végeznek minden nehéz fizikai munkát. Persze ingyen, hiszen minden rabszolga valakinek a tulajdona. Az On The Spot riporterei felszabadított és elszökött rabszolgákkal beszélgettek, akiket a tulajdonosuk kihasznált, megalázott vagy szexuálisan zaklatott. Meglátogattak egy rabszolgafalut is, ahol a tulajdonosaiktól elszökött rabszolgák kezdtek új életet: a sivatag közepén éhezéssel, vízhiánnyal és betegségekkel küzdenek. A gyerekek most sem járnak iskolába, gyakran vízzel higított kecsketejen élnek napokig. Ez lenne a szabadság ára?

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr662486900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása