New Orleans, a Katrina hurrikán pusztítása után. A város romjai között néhányan a zenében találnak reményt az újrakezdésre. A Drót alkotóinak új, Treme címre keresztelt sorozata az amerikai történelem egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni időkről mesél. Az HBO Emmy- és Grammy-jelölt, saját gyártású sorozata január 6-tól látható a Cinemaxon, eredeti nyelven, magyar felirattal. Január 10-től pedig az HBO On Demand-en is elérhető az első epizód, amelyet hetente követ az újabb.

Premier: 2011. január 6. 20.00 - Cinemax

Az Emmy-díjas David Simon és az Emmy-jelölt Eric Overmyer a „Drót” után idén újabb sorozatot készített az HBO megbízásából, ezúttal a Katrina utáni New Orleansról.

A Treme a helyiek egy csoportjának életét követi nyomon, ahogy egyedi zenei és kulturális hagyományaik segítségével próbálják újjáépíteni otthonaikat és életüket a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása és a gátszakadás után, amikor New Orleans mintegy 80 százalékát elöntötte a víz, és így többszázezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát.

New Orleans gazdag kulturális örökségének ábrázolása mellett a sorozat hangsúlyozza a város szerepét a sorozatban szereplők életében. Helyi zenészek, séfek, Mardi Gras indiánok és New Orleans-i átlagemberek összefonódó történeteit ismerhetjük meg, akik kitartanak és „felélednek” Amerika egyik legpusztítóbb természeti katasztrófája után, és a nehézségek ellenére is képesek túlélni és optimistának maradni. A sorozat valójában egy olyan város ünneplése, amelynek lakosai nem hajlandók feladni a gyökereiket, kapcsolataikat és azt a vibráló kultúrát, amely New Orleanst olyan különlegessé teszi.

A sorozatról

A „Treme” első évada 2005 őszén kezdődik, három hónappal a Katrina hurrikán rombolása és a gátszakadás után, és a karneváli időszakban éri el csúcspontját. Bár a sorozatban nem valós történeteket ismerhetünk meg, a „Treme” mégis tiszteletben tartja a vihart követő politikai, gazdasági és kulturális események tényleges kronológiáját.

Overmyer erről így vélekedik: „Próbáljuk a lehetőségekhez képest valósághűen bemutatni a Katrina után történteket. A New Orleans-iak életét a vihar és annak következményei megváltoztatták, és ehhez óvatosan kell közelítenünk.” Simon hozzáteszi, hogy azok a nézők, akik ismerik a „Drót”-ot, ne várjanak hasonló drámát egy másik városba helyezve.

„A Treme alapvetően a hétköznapi emberek hétköznapi életét helyezi a középpontba. Csak abban az értelemben politikai, ahogy az átlagemberek saját életükben szembe találják magukat a politikával. A New Orleans-iak azonban – főleg azok, akik visszatudtak térni – szenvedélyesen ragaszkodnak városukhoz.”

A történet középpontjában Antoine Batiste-tot (Wendell Pierce) ismerhetjük meg, a behízelgő modorú harsonást, aki úgy próbál megélni, hogy bármilyen szereplést elvállal, amivel egy kis pénzt kereshet, így egykori szomszédai temetésén is játszik. Volt feleségének, LaDonna Batiste-Williamsnek (Khandi Alexander) bárja van a város központi negyedében, és New Orleans és Baton Rouge között ingázik, ahová gyermekei és új férje (egy fogorvos) költöztek. LaDonna aggódik a vihar óta nem látott öccse, David – más néven „Daymo” – eltűnése miatt, így segítségért fordul egy helyi emberjogi ügyvédhez, a túlterhelt és alulfizetett Toni Bernette-hez (Melissa Leo). Miután a kormány következetlenül és nem elég hatékonyan reagál a tragédiára, Bernette férje, Creighton (John Goodman) – aki az angol irodalom professzora és helyi történeti szakértő – egyre hevesebben kritizálja az intézményes válaszreakciót.

Egy másik helyi lakos, Davis McAlary (Steve Zahn) lázadó rádiós DJ, utazó zenész és általános provokatőr, aki nemcsak résztvevője, de krónikusa is a város élénk és változatos zenei kultúrájának, amely egyszerűen nem hajlandó elnémulni, még a vihart követő hónapokban sem. Alkalmi partnere Janette Desautel (Kim Dickens), a népszerű séf, aki abban reménykedik, hogy újra megnyitott kis helyi étterme fellendül. A város másik részében az otthonából távozni kényszerülő Mardi Gras indián főnök, Albert Lambreaux (Clarke Peters) visszatér, de az otthonát romokban találja. Törzse, „A láng őrzői” szétszéledtek, de ő az újjáépítés mellett dönt. Fia, Delmond (Rob Brown) modern dzsesszt játszik New Yorkban, ő kevésbé biztos szülővárosának jövőjében, így New Orleanson kívül képzeli el az életét. A hegedűs Annie (Lucia Micarelli) és barátja, Sonny (Michiel Huisman), az egyik napról a másikra élő utcai zenészek azonban láthatóan teljes mértékben elkötelezettek a megtépázott város iránt.

A történet kezdetén New Orleans lakosságának több mint fele másutt van. A város nagy része romos, mindent vastagon borít a sár és a penész, más negyedek azonban élhetők maradtak. A turisták egyelőre nem tértek vissza, így kevés pénz folyik be belőlük. Az egyetlen dolog, aminek a helyiek örülhetnek, hogy a város magas bűnözési aránya Houstonba és Baton Rouge-ba „vándorolt”. Azoknak, akik visszatérnek, nehéz otthont találniuk, mivel sokan várnak olyan biztosítási kártérítésekre, amelyek talán sosem érkeznek meg.

„A katasztrófa minden szinten hatott az emberekre – testileg, érzelmileg, lelkileg” – mondja az egyik főszereplőt megformáló, egyébként New Orleansban született Wendell Pierce. „Az egyetlen dolog, amibe az emberek kapaszkodhattak, a gazdag hagyományuk volt, amely – mint tudjuk – már korábban is kiállta az idők próbáját: a zene, az ételek, a család – és a család magában foglal mindenkit, aki szembenézett a kihívással és visszatért. Martin Luther King óta tudjuk, hogy Amerika egy ‘tíznapos nemzet’. Tudtuk, hogy nehéz helyzetünk nem marad sokáig a világ figyelmének középpontjában. De próbáljuk a legtöbbet kihozni az emberi lélekből, és fényt vinni ebbe a nehéz helyzetbe. Erről szól a Treme.”

A sorozat a Faubourg Tremé-ről, New Orleans egyik legrégebbi negyedéről kapta a nevét. Úgy tartják, itt született a dzsessz – kreol ültetvényesek rabszolgái hozták létre, akiknek megengedték, hogy vasárnaponként és piacnapokon doboljanak és énekeljenek azon a nyilvános helyen, melyet később Congo térnek neveztek el. New Orleansban történt az, hogy az afrikai ritmusok találkoztak az európai hangszerekkel és hangszereléssel – egy kultúrák közötti kereszteződés, amely átalakította a zenét szerte a világon.

Simon az amerikai kultúra érdekében megfogalmazott érvnek nevezi a „Treme”-t. Azt mondja: „A New Orleans-iak számára saját eltökéltségük – hogy megmentik egyedi kultúrájukat – bizonyult a leghűségesebb szövetségesüknek a Katrina pusztítása után. Az állam, a helyi önkormányzat, a szövetségi segélyezési erőfeszítések, a Corps of Engineers (az amerikai hadsereg Mérnökkara), a biztosítási ipar közül egyik sem adott semmilyen érdembeli segítséget. De akik értették a kultúrát magát, azok azt sem elfelejteni, sem elhanyagolni nem tudták.”

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr962530944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása